Kastamonu Üniversitesi’nin katkılarıyla geliştirilen biyomalzeme, patentle tescillendi.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) desteğiyle, "Toz Metalurjisi Yöntemi ile TiNbVMoCr Yüksek Entropi Alaşımının Biyomalzeme Olarak Üretimi" başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patentle tescillendi. Patent sürecini başarıyla tamamlayan ekibin liderliğini, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akkaş üstlenirken, diğer buluşçular ise Öğretim Görevlisi Metin Çetin ve Doktora öğrencisi Gülseren Sakarya oldu. Bu yenilikçi buluş, biyomalzeme üretiminde önemli bir adım teşkil ediyor.
Tıbbi İmplantlar ve Protezlerde Kullanılma Potansiyeline Sahip
Tescil edilen patent, yüksek entropi alaşımlarının (HEA) biyomalzeme üretiminde kullanılmasını amaçlıyor. Biyomedikal uygulamalar için tasarlanan bu alaşım, titanyum, niyobyum, vanadyum, molibden ve krom gibi elementlerden oluşuyor ve biyo uyumlulukları ile dayanıklılıkları sayesinde tıbbi implantlar ve protezlerde kullanılma potansiyeline sahip.
"Teşekkürlerimi İletiyorum"
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu patent tescilinin üniversitenin bilimsel araştırma ve inovasyon çalışmalarına verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti. Rektör Topal, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Üniversitemiz, bilimsel üretkenliğini artırarak, ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanındaki hedeflerine katkı sunmaya devam ediyor. Başarılı akademisyenimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu süreçte sağladıkları işbirliği ve destek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na da teşekkürlerimi iletiyorum."