Kastamonu

Kastamonu Üniversitesi’nin omurga hastalıklarının tedavisini kolaylaştıracak!

Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) destekli bir proje ile omurga hastalıklarının tedavisinde yenilikçi yöntemler geliştirmeyi hedefliyor.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) destekli bir proje ile omurga hastalıklarının tedavisinde yenilikçi yöntemler geliştirmeyi hedefliyor. Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Uğur’un yürüttüğü “Sıçanlarda Tek Taraflı Lumbar Arter Ligosyonu: İntervertebral Disk Dejenarasyonunda Yeni Bir Model” başlıklı proje, TÜSEB tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Projede Kimler Yer Alıyor?

Dr. Uğur’un liderliğindeki projede, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Kayahan Kayıkcı, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurtaç Sarıkaş ve Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İrfan Çınar da görev alıyor. Proje, omurgadaki disklerin kanlanma bozukluklarının, disk dejenerasyonu ve skolyoz gibi hastalıklara nasıl yol açtığını araştıracak.

Araştırma ve Beklenen Katkılar

Deneysel çalışmalar, omurga disklerindeki değişiklikleri izlemeyi, radyolojik, mikroskobik ve genetik incelemelerle hasar düzeylerini değerlendirmeyi amaçlıyor. Araştırma, disk dejenerasyonunun nedenlerini anlamaya yönelik yeni bilgiler sağlayarak, bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi hastalıkların tedavisinde daha etkili yöntemler geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, bu tür projelerin üniversitenin akademik ve bilimsel vizyonuna büyük katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, projeyle hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sağlık alanında önemli bir etki oluşturulmasının beklendiğini ifade etti. Topal, projeyi destekleyen TÜSEB’e ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na teşekkür ederken, projede yer alan akademisyenlere başarılar diledi.