Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından Anadolu'da kurulan ilk devlet lisesi olarak bilinen Abdurrahmanpaşa Lisesi'nin Kastamonu için taşıdığı derin anlamı vurgulayan bir paylaşım yaptı.

Çanakkale ve İstiklâl Savaşları'na katılan ve çoğu şehit düşen öğrencileriyle "kahramanların lisesi" olarak anılan Abdurrahmanpaşa Lisesi, tarihi ve kültürel değeriyle Kastamonu’nun en önemli yapılarından biri olarak öne çıkıyor.

Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa’nın 1885'te "Kastamonu İdadi Mektebi" adıyla kurduğu lise, Cumhuriyet'in ilanından sonra "Kastamonu Lisesi" adını aldı ve 1963'ten itibaren kurucusunun adıyla, Abdurrahmanpaşa Lisesi olarak eğitim vermeye devam etti. Tarih boyunca Abdülbaki Gölpınarlı, İsmail Habip Sevük, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Orhan Şaik Gökyay, Vasfi Mahir Kocatürk ve Zeki Ömer Defne gibi birçok ünlü bilim insanı ve edebiyatçının öğretmenlik yaptığı okuldan; Arif Nihat Asya, Behçet Necatigil, Rıfat Ilgaz, Fethi Tevetoğlu, Erkan Yolaç, Prof. Dr. Turan Yazgan, Hadi Çaman, Nail Tan, Murat Başesgioğlu, Yaman Dede, Hüsnü Açıksöz, Prof. Dr. Turan Yazgan, M. Celal Bayar gibi birçok sanatçı, siyasetçi ve bürokrat mezun oldu.

Kahraman geçmişiyle tanınan Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin 120 öğrencisi Çanakkale Savaşı için cepheye gitmiştir ve 1914-1918 yıllarında, öğrencilerinin Kurtuluş Savaşı'na katılması sonucu 1921 yılında mezun verememiştir.

Günümüzde bir kısmı müze olarak hizmet veren okulda, vatan savunmasına katılan öğrencilerin isimleri, silahları, üniformaları ve cepheden kalan diğer eşyaları sergileniyor. Kastamonu’yu ziyaret edenlere tarihi yansıtan bu müzeyi görmeleri tavsiye ediliyor; ziyaretçiler burada okulun geçmişi, ünlü mezunları ve eski eğitim materyalleriyle ilgili detaylı bilgi alabiliyor.

Kore yemekleri Kastamonu’da: Kastamonulular Kore yemeklerini sevdi Kore yemekleri Kastamonu’da: Kastamonulular Kore yemeklerini sevdi

İLGİLİ HABER

"Kastamonu'nun gururu bu okul 4 yıl boyunca mezun veremedi!"

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU