Kastamonu’da, kış şartlarının yaban hayvanları üzerinde yarattığı zorlukları hafifletmek için önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü, karla kaplanan ormanlık alanlarda yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için harekete geçti. Bu girişim, Kastamonu Kamp ve Off-Road Kulübü (KAMPOFF) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün desteğiyle hayata geçirildi.
Ilgaz Dağı'nda yaban hayatı yemlendi
Ekipler, yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yolları arazi araçlarıyla aşarak Ilgaz Dağı’nın eteklerindeki Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na ulaştı. Burada 3 farklı noktaya 30 kilogram arpa ve buğday ile 12 balya saman ve yonca bırakıldı. Bu yemleme faaliyeti, bölgedeki yaban hayvanlarının sert kış koşullarını daha rahat atlatmalarına katkı sağladı.
Bir Merhamet Geleneği: 'Dağlara Yem Serpin'
Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Halil Alper, bu çalışmanın temelinde bir merhamet ve vakıf geleneği yattığını belirtti. Alper, “Hz. Ömer’in ‘Dağlara yem serpin, Müslüman ülkede kuşlar aç kaldı demesinler’ sözünden ilham alarak bu etkinliği düzenledik. Yoğun kar yağışının olduğu bölgelerde yaban hayatını korumaya yönelik farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu tür etkinliklere devam etmeyi hedefliyoruz” dedi.
KAMPOFF’tan Destek ve Dayanışma
KAMPOFF Başkanı Ferhat Salur, yoğun kar yağışı nedeniyle Ilgaz Dağı'nın zirvesine çıkamasalar da en yüksek noktaya kadar ulaştıklarını ifade etti. Salur, “Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün yaban hayvanları için düzenlediği bu yemleme etkinliğine destek vermekten büyük mutluluk duyduk. Katılım oldukça yoğundu; 12-13 araçlık bir ekip oluşturduk ve Milli Parklar’dan da 2 araç bize eşlik etti. Böyle anlamlı bir etkinliğe dahil olduğumuz için çok teşekkür ediyoruz ve bu tür faaliyetlere destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Doğal Yaşamın Korunması İçin Yemleme Faaliyetleri
Doğa Koruma Milli Parklar Şefi Uğur Şan ise yemleme faaliyetlerinin yaban hayatı açısından önemine vurgu yaptı. Şan, “Yaban hayvanları kış aylarında doğal yaşam alanlarında yiyecek bulamazlarsa, şehirlere ve sosyal alanlara yöneliyorlar. Bizim amacımız, bu yemleme faaliyetleri sayesinde hayvanların kendi doğal ortamlarında beslenmelerini sağlamak. Bıraktığımız yemler, onların zor kış koşullarını daha rahat atlatmalarına yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.
Bu çalışmalar, yaban hayatının korunması ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturulması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kastamonu’da yürütülen bu anlamlı etkinlik, doğaya duyarlılığın ve dayanışmanın güzel bir örneği olarak dikkat çekiyor.