KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR
Milli Mücadele döneminde İnebolu’yu bombalayan Kılkış ve Panter zırhlılarına karşı ilçemizi savunan Türk birliğinin konuşlandığı Kel Seymen Tepesi turizme açılıyor.
İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan Karaca Mahallesi sınırları içerisindeki Kel Seymen Tepesi’ni Orman Parkı olarak 20 yıllığına işletilmesi için kiralama ihalesi açtı.

“Konaklamasız Seymen Tepesi Orman Parkı” için 4 Mart Pazartesi günü İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü ihale salonunda açık ihale gerçekleştirilecek.

Seymen Tepesi mevkiindeki yaklaşık 6 dönümlük arazi üzerinde işletmeci tarafından kafeterya binası ile kamelyalar, yürüyüş ve dinlenme alanları yapılacak.

İlk yıl işletme hakkı kiralama bedeli 30.361,50 TL olarak belirlenen ihaleye katılmak isteyenler 9.108,45 TL’lik geçici teminatı yatırmaları ve ihale şartnamesini satın almaları gerekiyor.

TARİHTE KEL SEYMEN TEPESİ

Kelseymen

Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Resmen Atandı Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Resmen Atandı

Karaca Mahallesi sınırlarında ilçemize hakim bir noktada bulunan Kel Seymen Tepesi’nde 100 yıl önce büyük bir kahramanlık hikayesi yazıldı. Gemilerle İnebolu’ya külliyetli miktarda silah ve cephane geldiğini haber alan işgal kuvvetleri harekete geçti. 9 Haziran 1921 günü Kılkış ve Panter adlı Yunan savaş gemileri İnebolu açıklarında demirledi. İnebolu’daki cephanenin teslimi için Türk yetkililere nota veren düşman gemileri bu talepleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla reddedilince savaş flamalarını çekerek bombardımana başladı.

İnebolu sahilini harap eden, cephane taşıyan denk kayıklarını parçalayan düşman gemileri hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaştı. Bir avuç Türk askeri, Kel Seymen Tepesi’ne konuşlandırdıkları 8.7’lik top ile Yunan gemilerine karşı ateşe başladı.

Kel Seymen Tepesi’nden ateşlenen 8.7 lik toptan çıkan ilk gülle Kılkış’ın arka tarafına yakın düşünce, Kılkış hemen top menzilinin dışına yöneldi. Bu sırada Panter torpidosu sahildeki denk kayıklarını parçalamakla meşguldü. Daha sonra Panter top menziline girince topun başındaki Ayaşlı Onbaşının marifetiyle atılan gülle adeta Panter’in bacasına değerek hemen yanındaki bir su kütlesini havaya kaldırdı. Bunun üzerine iki gemi de İnebolu önlerinden Kayran-Mesed önlerine kadar uzaklaştılar. İstanbul ile telsizle görüşüp tekrar geldiler. Tam bu sırada öğle ezanı okunmaktaydı. Halk, namaz için Yahya Paşa Camii’ne girerken ikinci bombardıman başladı fakat top seslerinden kimse ürkmedi. Ürkmediği gibi yetkililerin uyarılarına rağmen kimse camiyi de terketmedi. Sonuna kadar namazı kılıp duasını ettikten sonra çıktıklarında, bir merminin cami önüne kadar patlamadan gelip durduğunu gördüler. Bu olay onların düşmanla mücadelede manevi güçlerini artırdı.

Bombardımanda yaklaşık 100 civarında gülle atıldı. Hükümet binası, Osmanlı Bankası ardiyesi, çarşı içindeki mağaza ve depolar 40 tane denk kayığı isabet aldı. Bunun üzerine Kastamonu valisi Muhittin Paşa silahlı ne kadar asker varsa onlarla birlikte İnebolu’ya gelmiştir. Derhal halkı toplayıp konuşma yapmış,çarşı içinde yığılı cephaneyi iki çaya taşıtmıştır. Milli müdafa vekaleti Sahil topçu Muhafız batarya Komutanı İsmail Hakkı Beyi, Binbaşılığa, Panter torpitosuna gülle değdiren Ayaşlı onbaşıya (50 lira ödül verilip) çavuşluğa terfi ettirilmiştir.

(Kadir Yıldırım/Yeni İnebolu)