Taşköprü'nün de yer aldığı Kastamonu’da aranan 4 şahıs yakalandı Taşköprü'nün de yer aldığı Kastamonu’da aranan 4 şahıs yakalandı

Tarihi Paflagonya bölgesinin merkezi olan Kastamonu'da, Kastamonu Üniversitesi öncülüğünde envanter ve rotalama çalışmaları yürütülüyor. Batı Karadeniz Bölgesi'ni kapsayan bu projeyle, bölgenin turizm potansiyelinin artırılması hedefleniyor.

Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi, bu kapsamda yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal liderliğinde başlatılan “Paflagonya Bölgesinde Doğada Yaşam Becerileri ve Turizm Rotaları” projesiyle bölgenin doğal ve kültürel zenginlikleri tespit edilerek turizm rotaları oluşturuluyor. Projede, lisans öğrencileri Ahmet Emir Eldemir, Tuğba Çadır, Emircan Keskin ve Sude Naz Gedik ile Turizm İşletmeciliği doktora öğrencisi Ersin Uğur Aydın aktif rol alıyor.

Çalışmalar kapsamında Kastamonu'nun Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerindeki turistik alanlarda detaylı incelemeler yapıldı. Azdavay Çatak Kanyonu, Suğla Yaylası, Pınarbaşı Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Pınarbaşı Valla Kanyonu gibi önemli noktaların envanterleri çıkarıldı.

Proje ekibi, bölgedeki doğal ve kültürel değerleri koruma ilkesiyle sürdürülebilir turizm rotaları geliştirmeyi amaçlıyor. Çalışmalara, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, Kastamonu Şube Müdürlüğü aracılığıyla projeye katkı sunuyor.

Whatsapp Image 2024 12 17 At 15.13.23 (9) 11Zon

Doğada Yaşam Becerileri ve Paphlagonia’nın Turizm Potansiyeli Geliştiriliyor

Hazırlanan projede, saha çalışmaları kapsamında doğada yaşam becerilerinin geliştirilmesi, bölgenin ekoturizm potansiyelinin artırılması ve sürdürülebilir turizm planlaması hedefleniyor. Çalışmalarda, koruma-kullanma dengesi gözetilerek önemli sonuçlara ulaşılması planlanırken, 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Paphlagonia’nın başkenti kabul edilen Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis antik kenti başta olmak üzere, Batı Karadeniz Bölgesi genelinde envanter ve rotalama çalışmalarının tamamlanması amaçlanıyor. Ayrıca, Bartın ve Sinop gibi çevre illerde yapılan çalışmalarla bölgenin kırsal turizminin geliştirilmesi ve turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 9

“Paphlagonia’nın Tarihi ve Doğal Zenginliklerini Tanıtmayı Amaçlıyoruz”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, proje hakkında bilgi vererek, Paphlagonia’nın antik dönemde Karadeniz kıyısında, Anadolu’nun kuzeybatısında önemli bir bölge olduğunu belirtti. Haberal, “Paphlagonia, günümüzde Türkiye sınırları içinde Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu illerini içine alan bir bölgedir. Bu bölge, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarih boyunca çeşitli devletlerin kontrolünde bulunmuştur. Küre Dağları ise bu bölgenin iç kesimlerinde yer alır ve zengin biyoçeşitliliği, yüksek tepeleri ve ormanlık alanları ile dikkat çeker,” dedi.

Haberal, Küre Dağları’nın doğa turizmi açısından oldukça önemli bir destinasyon olduğunu belirterek, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği gibi aktivitelerle birlikte kamp alanlarının da bölgeye cazibe kattığını ifade etti. Bölgedeki flora ve faunanın korunmasına yönelik projeler yürütüldüğünü vurgulayan Haberal, “Kamp alanları ve sosyal etkinliklerle üniversite ve ortaöğretim öğrencileri ile bölge halkına doğa sevgisini aşılamayı, aynı zamanda yurdun farklı bölgelerinden sporcular ve ziyaretçilere Paphlagonia’nın doğal ve kültürel miraslarını tanıtmayı amaçlıyoruz,” diye ekledi.

Projede, Paphlagonia’nın doğal ve kültürel değerlerinin tanıtılarak bölgenin turizm potansiyelinin artırılması ve sürdürülebilir bir turizm yaklaşımı benimsenmesi hedefleniyor.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 8

“Projemizde, Öğrencilerimize Doğada Yaşam Becerileri Eğitimi Sağlanacak”

Projenin detayları hakkında bilgi veren Hikmet Haberal, doğada yaşam becerileri eğitiminin, hayatta kalma konusunda temel yetkinlikler kazandırmayı hedeflediğini belirtti. Haberal, “Bu eğitim, zorlu şartlarda yiyecek temin etme, su bulma, barınak inşa etme ve yön tayini gibi hayatta kalma becerilerinin geliştirilmesini sağlar. Ayrıca, kriz yönetimi, stresle başa çıkma, kendine güven kazandırma ve problem çözme becerilerini de kapsar. Bu sayede öğrenciler, doğanın sunduğu kaynakları daha etkin kullanmayı öğrenirken, doğaya uyum sağlamayı ve onu daha iyi anlamayı da hedefler,” dedi.

Haberal, projenin bir diğer amacının doğa bilinci oluşturmak ve bireylerin çevreye karşı sorumluluk duygusunu artırmak olduğunu ifade ederek, Kastamonu Üniversitesi’nin bu alanda uzmanlaşmış bir kurum olduğunu vurguladı. 2018 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesi kapsamında, Kastamonu Üniversitesi’ne ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşma görevi verildiğini hatırlatan Haberal, “Bu çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da bölgesel kalkınmaya destek amacıyla uygun görülmüştür. Üniversitemiz, Türkiye’nin ormancılık ve tabiat turizmi konusunda ihtisaslaşan ilk üniversitesi olmuştur,” diye konuştu.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 5

“Hedefimiz, Bölgenin Ekonomisine ve İstihdamına Katkı Sağlamak”

Haberal, projenin Kastamonu ve çevresine ekonomik katkılar sunacağını belirterek, “Ormancılık ve tabiat turizmiyle, bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek olmayı, uluslararası iş birlikleriyle bu alanı daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Nitelikli eğitimle katma değerli işlerde çalışacak kalifiye insan kaynağını artırmak, sertifikalı çalışan sayısını yükseltmek ve üniversitenin kendi kaynaklarını daha etkin hale getirmek önceliklerimiz arasında. Bu çalışmalarla, bölgeye yatırımcı çekerek Kastamonu’nun ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı amaçlıyoruz,” dedi.

Haberal, projenin ilk etabında yaklaşık 15 kilometrelik bir alan üzerinde çalışma yaptıklarını ve ilerleyen süreçte elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşacaklarını da sözlerine ekledi. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin, bu projelerle hem bölgesel kalkınmaya hem de tabiat turizmi alanında bilimsel gelişmelere katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 6

“Gittiğimiz Yerlerde Enstrümanlar Çalıp Hem Keyifli Anlar Yaşadık Hem de Yürüyüş Yaptık”

Rize'den Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi'ne doktora eğitimi için gelen Ersin Uğur Aydın, üç günlük Paflagonya bölgesi rotalama çalışmasına katıldığını belirtti. Aydın, “Hikmet Haberal hocamızla birlikte son derece yoğun bir planlama gerçekleştirdik. Bir gün içinde, genelde yapılamayacak bir tempoyla üç kanyon, bir yayla ve bir köyü ziyaret ettik. Yaklaşık 15 kilometre mesafe kat ettiğimiz bu rota oldukça zorluydu, ancak aynı zamanda etkileyiciydi. Horma Kanyonu beni özellikle büyüledi. Burası muhteşem bir turizm alanı ve insanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Bölge, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip ve önemli bir değer taşıyor. Özellikle rehberlik bölümü öğrencilerinin bu bölgeyi mutlaka tanıması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bazı derslerin burada, doğayla iç içe işlenmesi çok daha verimli olabilir,” dedi.

Aydın, Horma Kanyonu’nun manzarasının kelimelerle tarif edilemeyecek kadar etkileyici olduğunu vurgularken, “Bu geziler benim için eşsiz bir deneyim oldu. Gezi sırasında sadece yürüyüş yapmakla kalmayıp enstrümanlar çalarak keyifli vakit geçirdik ve bu doğa harikalarını daha da anlamlı hale getirdik,” ifadelerini kullandı.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 4

“Amacımız, Bu Doğal Güzellikleri Turizme Kazandırarak Ülkemize Daha Fazla Turist Çekmek”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ahmet Emir Erdemir ise, Paflagonya'nın henüz keşfedilmemiş turizm potansiyelini Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Erdemir, bu çalışmanın hem bölge hem de ülke turizmi için önemli bir adım olduğunu ifade ederek, “Bu doğal güzellikleri daha geniş kitlelere tanıtarak turizm gelirlerini artırmayı amaçlıyoruz,” dedi.

Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 2Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 3Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 1Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor!Paflagonya'nın Başkenti Kastamonu'da Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyor! 10

Kaynak: İHA