Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük, 15-17 Nisan 2025 tarihleri arasında Giresun, Bayburt ve Gümüşhane’de bir dizi ziyaret gerçekleştirerek eğitim camiasıyla buluştu. Ziyaretlerinde proje okullarındaki öğretmen ve yönetici atamaları başta olmak üzere birçok önemli konuyu gündeme taşıyan Kütük, “Proje okullarının kalbine adeta mızrak saplandı” ifadeleriyle sürece sert tepki gösterdi.

Giresun, Bayburt ve Gümüşhane’de Eğitim İstişareleri

Giresun’da Sosyal Bilimler Lisesi ve Cumhuriyet Ortaokulu’nu ziyaret eden Kütük, proje okullarında yaşanan yönetici ve öğretmen atamalarındaki keyfiliğe karşı sendikanın görüşlerini paylaştı. Ardından Giresun Şubesi tarafından düzenlenen toplantıya katılarak şube yöneticileri, ilçe temsilcileri ve kadın komisyonuyla fikir alışverişinde bulundu.

Bayburt’ta temaslarına devam eden Kütük, Vali Mustafa Eldivan’ı ziyaret ettikten sonra Bayburt Ortaokulu ve Lisesi’ni gezdi. Bayburt Şubesi’nin istişare toplantısında da sendikanın görüşlerini aktaran Kütük’e, şube yöneticileri ve üniversite temsilcileri eşlik etti.

Gümüşhane programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ile görüşen Kütük, Dumlupınar İlkokulu/Ortaokulu’nda eğitim çalışanlarıyla bir araya geldi. Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız’a da hayırlı olsun ziyareti gerçekleştiren heyette, bölgedeki şube başkanları ve yöneticiler de yer aldı.

“Liyakat Göz Ardı Ediliyor”

Kütük, toplantılarda yaptığı konuşmalarda proje okullarında uygulanan atama politikalarının şeffaflıktan uzak ve denetlenemez olduğuna dikkat çekti. Deneyimli ve kurum kültürüne sahip öğretmenlerin görev sürelerinin uzatılmayarak yerlerine hangi kriterlere göre seçildiği belli olmayan kişilerin getirildiğini belirtti. Bu uygulamaların eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Kütük, “Proje okullarında öğretmen ve yönetici görevlendirmelerinde artık keyfilik hâkim. Bu süreçler eğitimde niteliği düşürüyor” dedi.

“Atamalar Sınavla Yapılmalı, Adalet Tesis Edilmeli”

Kütük, proje okullarına öğretmen alımlarının da öğrenci alımındaki gibi sınavla yapılması gerektiğini savundu. “Adil, objektif ve liyakati esas alan bir sistem oluşturulmalıdır. ‘Hamili kart yakınımdır’ dönemi artık sona ermeli” diyen Kütük, yönetici atamalarının da MEB’in mevcut yönetmeliği çerçevesinde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Akademisyenler ve İdari Personelin Talepleri de Gündemdeydi

Üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin yaşadığı ekonomik sorunlara da değinen Kütük, en düşük akademisyen maaşının yoksulluk sınırının en az iki katı olması gerektiğini vurguladı. Akademik unvanların kadro sınırlaması olmaksızın verilmesini isteyen Kütük, bilimsel üretimin desteklenmesinin önemine işaret etti.

Ayrıca üniversitelerde rektörlerin keyfi olarak kullandığı 13/b-4 maddesinin sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Kütük, geçici görevlendirmelerin personel rızasıyla yapılmasını önerdi.

“Angarya Görev Yüklenmemeli”

Kütük, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na sınavsız geçiş hakkı verilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu personelin kadroları dışında çalıştırılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Kütük, görev tanımlarının net olarak yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Unvan Değişikliği ve Görevde Yükselme Sınavları Düzenli Yapılmalı

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kütük, bu sınavların periyodik aralıklarla yapılmasının önemine dikkat çekti. Yardımcı hizmetlerde görev yapan personelin ise öğrenim durumlarına göre üst kadrolara geçişinin sağlanması gerektiğini söyledi.