Türkiye'de tasarrufların farklı alanlara dağıldığı bir dönemde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, bankalarda en yüksek mevduata sahip olan şehirler belirlendi. Vadeli mevduat hesaplarını tercih eden tasarruf sahipleri, belirsizlikten kaçınarak birikimlerini güvence altına alıyor.
İstanbul ve Ankara, mevduat sahipleri tarafından tercih edilen iki şehir olarak öne çıkıyor. Ancak, bankalardaki en düşük mevduata sahip şehirlerin başında Bayburt ve Ardahan gibi iller yer alıyor.
Merkez Bankası'nın faiz artırımları, bankaların kredi, kredi kartı ve mevduat faizlerinde yükselişlere yol açıyor. Ortalama olarak bankalar yıllık yüzde 35-43 arasında mevduat faizi sunuyor. Bu nedenle bankaların, mevduat toplamak için faiz yarışına girmesi bekleniyor.
Reel faiz makası ise Merkez Bankası'nın faiz artırmasının ardından kapanmaya başladı. Yıllık enflasyon oranı yüzde 61.53 olarak açıklandı ve yatırımcılar enflasyona karşı kayıp yaşamaya başladı. Kümülatif olarak hesaplandığında ise reel faiz makası yıllık yüzde 9'a kadar düşüyor.
Parasını mevduatta değerlendirmeyi tercih edenler, bazı yatırım seçeneklerinden daha yüksek getiri elde edebilirler. 1 milyon lirayı mevduata yatıran bir yatırımcı, 32 günün sonunda 1 milyon 35 bin 833 lira faiz kazanır. Bu durumda anapara+faiz ile birlikte yeniden mevduat yapılması halinde kümülatif olarak faiz kazancı daha da artar.
Mevduat hesaplarına düzenli olarak anapara+faiz eklenmesi, yatırımcılara daha fazla getiri sağlayabilir. Örneğin, yıllık yüzde 40 faizle mevduat hesabı açan bir yatırımcı, yıl sonunda 1 milyon 400 bin lira kazanırken, anapara+faizle birlikte mevduat açması durumunda yıllık getiri yüzde 48'e yaklaşır ve birikimi 1 milyon 482 bin liraya yükselir. (Not: Tutarlardan stopaj vergisi düşülmeden hesaplanmıştır)
(Hürriyet)