Kastamonu Valisi Meftun Dallı, sosyal medya hesabından Kastamonu’nun önemli tarihi yapılarından biri olan İbn-i Neccar Camisi’ne dair bilgilendirici bir paylaşım yaptı. Candaroğlu Adil Bey döneminde inşa edilen ve Yavuz Selim Mahallesi’nin Eligüzel Sokağı köşesinde yer alan cami, Kastamonu Kalesi’nin güneydoğu eteğinde bulunuyor.

Vali Dallı, caminin mimari özelliklerine dikkat çektiği paylaşımında, "İbn-i Neccar Camisi tamamı kesme taşlarla inşa edilmiş ve itinalı bir işçilik sergilenmiştir. Avluya açılan tak kapısının kemerinde ve duvarlarında bulunan kabartma gül motifleri caminin sanatsal zenginliğini gözler önüne seriyor. Kıble duvarındaki kabartma bitki motifleri de dikkat çeken detaylar arasında" dedi.

Eligüzel İbni Neccar Camii 4

Caminin üç cephesinde yer alan kuş barınaklarının da ecdadın doğaya ve canlılara gösterdiği şefkatin bir yansıması olduğunu vurgulayan Vali Dallı, caminin son cemaat yerinin ise üç küçük kubbeyle örtülü olduğunu belirtti.

Vali Dallı, Kastamonu'nun Tarihi Şaheserini Gözler Önüne Serdi! 2

Paylaşımda ayrıca caminin en dikkat çeken kısmı olarak gösterilen ahşap kapısına da yer verildi. Vali Dallı, bu çift kanatlı, oyma sanatının şaheserlerinden olan kapının, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Mahmutbey Camisi'nin kapısını da yapan Ankaralı Nakkaş Mahmud oğlu Abdullah’ın elinden çıktığını vurguladı.

Kastamonu’nun tarihi mirasına dikkat çeken bu paylaşım, vatandaşlardan da büyük ilgi gördü.

Eligüzel (İbni Neccar) Camii Hakkında Bilgiler

Kastamonu'daki faciada hayatını kaybeden kaptanın cenaze programı belli oldu Kastamonu'daki faciada hayatını kaybeden kaptanın cenaze programı belli oldu

Kastamonu’nun Yavuz Selim (İbni Neccar) Mahallesi’nde, Eligüzel Sokağı'nın köşesinde yer alan Eligüzel Camii, dikkat çeken mimarisi ve tarihî dokusuyla bölgenin önemli yapılarından biridir. Tamamı kesme taş kullanılarak inşa edilen cami, titiz bir işçilik örneği sergilemektedir. Cami avlusuna açılan tek kapının kemeri ve duvarlarında yer alan kabartma rozetler, dönemin taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Özellikle kıble duvarının dış yüzeyinde bulunan kabartma bitki motifleri, yapının estetik değerini artırmaktadır. Caminin üç cephesi, giriş hariç, taş işçiliği ile süslenmiştir.

Caminin cephelerini süsleyen büyük ve küçük kuş evleri, yapı üzerinde ayrı bir görsel şölen sunar. Kare planlı namaz kılma alanı, tek bir kubbe ile örtülmüş olup, kubbe çevresi ve pencere kenarları kalem işi bitki motifleriyle süslenmiştir. Kubbenin ortasında ise İhlas Suresi yer almaktadır. Caminin giriş kapısının üstündeki kitabede, yapının Dülgeroğlu olarak bilinen Murat oğlu Hacı Nusret tarafından 1353 yılında inşa edildiği yazılıdır.

Vali Dallı, Kastamonu'nun Tarihi Şaheserini Gözler Önüne Serdi! 2

Caminin bir diğer önemli özelliği ise el işçiliği ile dikkat çeken ahşap kapısıdır. Bu kapı, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin kapısını da yapan Ankara’lı ünlü nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılmıştır ve benzer süslemeler taşımaktadır.

Kastamonu’nun bu tarihi yapısını ziyaret ederek, hem mimari güzelliklere hem de tarihi detaylara tanıklık edebilirsiniz.

Eligüzel İbni Neccar Camii

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU