Kastamonu’da hayata geçirilen yeni bir proje kapsamında kadınlara şapka tasarımı ve üretimi konusunda eğitim verilerek hem istihdam sağlanması hem de yöresel kültürün yaşatılması hedefleniyor. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geliştirilen "Kastamonu'da Şapkanın Kalıbının Çıkarılması, Dikilmesi, Tasarımının Yapılması Eğitiminin Verilmesi" isimli proje, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) 2025 Yılı Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandı.
Kadınlara 136 Saatlik Uygulamalı ve Online Eğitim
Proje kapsamında Kastamonulu kadınlara şapka kalıbı çıkarma, dikim ve tasarım üzerine toplam 136 saatlik kapsamlı bir eğitim verilecek. Eğitim süreci hem yüz yüze hem de online olarak yürütülecek. Yüz yüze eğitimler KUZKA tarafından desteklenirken, dijital içerikler Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlanacak.
Tanıtım toplantısında konuşan TOBB Kastamonu KGK Başkanı Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener, “Proje kapsamında, kadınlara yönelik olarak şapkanın kalıp çıkarma, tasarım ve dikim süreçlerini içeren kapsamlı bir şapka yapım eğitimi düzenlenecek. Eğitimimiz toplam 136 saat sürecek olup bu eğitimin yüz yüze olan kısmını Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı teknik desteği karşılamaktadır. Online ve diğer konuları Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odamız bizlere destek vermektedir. Eğitimlerimiz toplam çok kıymetli 6 öğretim görevlisi tarafından online ve yüz yüze verilecektir. Eğitimlerimiz kalıp çıkarmadan başlayarak her tür şapkanın tasarlanması ve dikilmesini kapsamaktadır. Abiye şapkalar, fötr şapka, keçe şapka yöresel kasketimiz olmak üzere pek çok çeşit şapka eğitimi verilecektir. İlk dersimiz 30 Nisan'da başlayacaktır. Kursumuz temmuz ayında sonlanacaktır. 23 Ağustos 2025 ise 100'ncü yıl etkinliği olarak sergi ve defile ile çalışmalarımız sergilenecektir. Ders programı sosyal medya grubundan paylaşılacaktır. Haftada üç gün, günde 3,5-4 saat olmak üzere sabah ve öğleden sonra olacaktır. Çalışmalarda gerekle olan malzemeler derslerde öğretmelerimiz tarafından bildirilecektir" ifadelerini kullandı.
Yöresel Kasket Yeniden Hayat Bulacak
Proje ile birlikte Kastamonu’nun simgelerinden biri olan yöresel kasketin yeniden üretime kazandırılması amaçlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınların kendi iş yerlerini açmaları ve Kastamonu’da şapka üzerine mağazacılık faaliyetlerinin gelişmesi hedefleniyor.
Toplantının ardından projeye katılan kadınlara eğitmenler tarafından ilk uygulamalı bilgiler verildi.