Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. İdris Yazgan’ın liderliğinde yürütülen “Fluorescein Konjuge Altın Nanoparçacık Glikokonjugatlar ile Floresans Temelli Olarak Pseudomonas aeruginosa Bakterisinin Seçimli Olarak Belirlenmesi” adlı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından destekleneceği açıklandı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdurrahman Gümüş’ün de katkı sunduğu bu proje, fluorescein konjuge altın nanoparçacık glikokonjugatları kullanarak, floresans temelli bir yaklaşımla Pseudomonas aeruginosa bakterisinin karbohidrat-lektin etkileşimi üzerinden hassas, hızlı ve spesifik tespiti yapılmasını sağlayarak, bu alanda tanı yöntemlerine önemli bir katkı sunmayı amaçlıyor.
TÜSEB tarafından 250 bin TL değerinde bir destek alan proje, enfeksiyonlarla mücadelede en kritik adımlardan birinin hastalık etkeni bakterilerin doğru ve hızlı bir şekilde tespit edilmesi olduğunu vurguluyor.
"Sektörde İstihdam Sağlanmasına Önemli Katkılar Sunacaktır"
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İdris Yazgan, bu çalışmanın hem bilimsel hem de ekonomik alanda önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Yazgan, "Gıda ve su analiz laboratuvarları gibi çeşitli kuruluşlar, bakteri tespiti üzerine birçok çalışma yürütmektedir. Projemizin başarıyla tamamlanması ve ticarileşmesi halinde, yurt dışı menşeli hazır kitlere alternatif olarak ülkemizde Pseudomonas aeruginosa için tanı kitleri üretilebilir. Bu durum, hem iç pazara hem de dış pazara yönelik önemli bir pazar fırsatı yaratabilir. Ayrıca, çalışmaya katılacak yüksek lisans öğrencilerinin bu alanda deneyim kazanmaları, sektörde istihdam sağlanmasına önemli katkılar sunacaktır" dedi.
Doç. Dr. Yazgan, ayrıca biyosensör piyasasının 2026'da 36,7 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ve başarılı bir biyosensör geliştirmenin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
Rektör Topal Projede Yer Alan Akademisyenlere Başarılar Diledi
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, sağlık alanındaki her türlü çalışmanın ulusal ve uluslararası düzeyde önemli etkiler yaratma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, projenin sadece bilimsel bilgiye katkı sağlamakla kalmayıp, toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik somut çözümler sunacağını ve ülke ekonomisine değer katacağını belirtti. Rektör Topal, projeyi destekleyen TÜSEB’e ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan’a teşekkür ederken, projede yer alan akademisyenlere başarılar diledi.