Köylerimizi Tanıyalım

Osmanlı’dan günümüze zengin topraklarıyla Yeşilyurt köyü

Geçmişi Osmanlı Devleti’nin erken dönemlerinden günümüze uzanan, isim değişikliği ve büyük bir yangın atlatan Yeşilyurt köyü zengin toprakları ile öne çıkmaktadır.

Abone Ol

Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine köylerimizin tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bugünkü köyümüz ise Yeşilyurt köyü...

Kastamonu il merkezine mesafesi 32 km olan Yeşilyurt köyü Taşköprü ilçesine ise 14 km mesafede bulunmaktadır.

2022 yılı verilerine göre merkez mahalleden oluşan Yeşilyurt köyü, toplamda 108 kişilik bir nüfusa sahiptir. Köy Taşköprü ilçesinin diğer köyleri ile kıyaslandığında daha az göç vermiştir.

Yeşilyurt köyü mera bakımından zengin ve geniş alana sahip olması sayesinde öncelikli olarak hayvancılık ve tarım faaliyetlerine dayalı bir geçim kaynağına sahiptir. Köydeki arazinin tamamının sulak olması sarımsak, pancar ve hububat gibi ürünlerin verimini önemli ölçüde arttırmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin erken dönemlerine kadar uzanan köyün kuruluş tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmasa da köyde 5 kabilenin yerleştiği bilinmektedir. Bu durum, köyün tarihi geçmişinde köklü ve çeşitli toplulukların varlığını göstermektedir.

1928 yılındaki resmi kayıtlara göre, köyün isminin 1950’li yıllara kadar ‘Sarıçemen’ olduğu bilinmektedir. Bu tarihten itibaren köy muhtarı ve köy ihtiyar heyetinin girişimleri sonucunda Yeşilyurt adını almıştır. Köy, 1986 yılında yaşanan elektrik kontağından kaynaklanan yangınla büyük bir felaketle karşı karşıya kalmıştır. Bu yangın sonucunda tarihi köy camisi, 22 ev ve çok sayıda hayvan zarar görmüştür.

Köydeki eski caminin yanında isimleri bilinmeyen iki zatın yattığı bir türbe bulunmaktadır.

Yeşilyurt köyünde süt kooperatifi mevcut olup köy nüfusunun düşük olması sebebiyle devletten destek alamamaktadır.

Yeşilyurt köyünün muhtarlığını ise Erdal Özsoy yapmaktadır.

Deniz Çam