Köylerimizi Tanıyalım

Tarihi Osmanlı’nın erken dönemlerine uzanan Taşköprü’nün Kadı köyü!

Kadı köyü, Osmanlı Devleti’nin erken dönemlerine tarihlenen geçmişi ve Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın yanında savaşan Sadık Paşa’nın yaşadığı tarihi bir köydür. Taşköprü ilçesinde bulunan Kadı köyü aynı zamanda köy halkının birbirine olan bağlılığı ve dayanışmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Abone Ol

Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine köylerimizin tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bugünkü köyümüz ise Kadı köyü…

Kastamonu il merkezine 48 km mesafede bulunan Kadı köyü, Taşköprü ilçesine ise 6 km mesafededir ve toplamda 67 kişilik bir nüfusa sahiptir. Köy, tek mahalleden oluşmakta olup, verimli topraklara sahiptir. Kadı köylülerinin başlıca geçim kaynakları arasında başta sarımsak olmak üzere şeker pancarı, buğday, arpa ve mısır gibi tarım ürünleri ile karşılanmaktadır.

Köy halkı arasında örnek bir şekilde gösterilecek güçlü bir bağ ve dayanışma kültürü vardır.  Yakın tarihlere kadar öğrenciler köy okulunda eğitim görmekteyken son yıllarda taşımalı eğitim sistemi ile Taşköprü’ye gidip gelmektedirler.

Kadı köyü, tarihi kökenleri Osmanlı Devleti’nin erken dönemlerine dayanmaktadır. Köyün ismi o dönemde kadılık görevi üstlenmiş ve köyde mezarı bulunan bir kişiden geldiği bilinmektedir. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de 300 yıl önce restore edilmiş köklü tarihe sahip olan ve günümüzde hala sağlam bir şekilde ayakta duran tarihi konak köyün dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır.

Kadı köyünün muhtarlığını aynı zamanda Taşköprü Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı görevini üstlenen Erol Ünal yürütmektedir.

Köyün diğer özelliğini ise Ünal şöyle anlatıyor: "Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile beraber savaşan Sadık Paşa köyümüzde yaşamış. Sadık Paşa'nın büyük oğlu, Binbaşı Mehmet Ali Bey, Bafra Karadeniz Sıkı Yönetim Komutanlığı yapmış. İkinci oğlu Tahsin Bey'de, Kastamonu'da Tekel Müdürlüğü yapmış. Kızı ise Kastamonu'dan evlenmiş. Mehmet Ali Bey'in 2 tane oğlu var. Büyük oğlu Sadık Demirelli, küçüğü Kemal Demirelli. Bunlar Kadı Köyü ve Sarıkavak Yaylaları'nda yaşamışlar. Sadık Demirelli, Bediüzzaman Hz'lerinin talebeliliğini ve hattatlığını yapmış. Halen mezarı Kadı Köyü'nde mevcut. Kemal Demirelli’de aynı köyde yaşamış. Bu şekilde hayatlarını devam ettirmişler. Oğulları ve torunları halen köyde yaşamaktadırlar. Sadık Paşa'nın mezarı da Kastamonu'da Hz. Pir Camii ve Türbesi'nin yanında. Kastamonu Kırk Odalı Konak'ta Sadık Paşa'nın oturduğu konaklardan biri. Sadık Paşa'nın küçük oğlu Tahsin Bey'de Deveciler Türbesi'nde yatmakta."


Kadı köyü sakinleri, geleneksel olarak her yıl 3 ayların başlangıcında bir araya gelerek, aileleri ile birlikte köy meydanında helva yapar ve ikram ederler. Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk iki günü bayram çıkarma programı düzenlenir. Bu özel günlerde köyün meşhur yemekleri etli ekmeği, hindili- badılı pilav yapılır.

Deniz Çam