Almanya’da bulunan Münih Üniversitesi’nden iki bilim insanı yaptığı yeni araştırmayla, Arabica kahvesinin karakteristik acılığının kişiden kişi değişiklik göstermesi konusunda ilginç bulgulara erişti. Farklılık gösteren acılığın nedeni yalnızca kavrulmasıyla ilgili değil.
Münih Üniversitesi bilim insanları Arabica kahvesinin karakteristik acılığının kişiden kişi değişiklik göstermesinin genetik faktörle ilişkili olduğunu keşfetti.
Bilim insanları, kahve çekirdeklerini 200-260 derece arasında değişen sıcaklıklarda kavurdu ve kahvenin bileşiminde gerçekleşen değişimleri inceledi. Çalışmaya katılan 11 gönüllünün DNA örnekleri incelenerek acı tadını algılamadaki farklılıklar tespit edildi.
Kahvenin tadını genetik belirliyor!
Araştırmada en çok dikkat çeken bulgu ise kahvede bulunan mozambioside adındaki bileşiğin kavurma esnasında tam yedi farklı acı maddeye dönüşmesi oldu. Ancak, her birey bu maddeleri aynı şekilde algılayamıyor. Bunun nedeni ise TAS2R43 adlı genin farklı varyasyonlar taşıması. Avrupa kökenli bireylerin yaklaşık yüzde 20’sinde bahsi geçen genin belirli bir varyantının eksik olduğu saptandı. Bu durum da bazı insanların kahvenin acı tadını daha az hissetmesine neden oluyor.
Yürütülen araştırmalar neticesinde acı tat reseptörlerinin yalnızca dilde bulunmadığı, aynı zamanda vücudun çeşitli noktalarında da yer aldığı tespit edildi.
Doktora öğrencisi aynı zamanda araştırma yazarı Coline Bichlmaier, yürütülen araştırmanın sağlık araştırmaları açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Kavurma sürecinin kahve lezzetini nasıl etkilediğine dair yeni bulgular, farklı tüketici tercihleri için kahve çeşitleri geliştirilmesine yönelik yeni olanaklar sağlıyor.”dedi.