Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Kastamonu'da kamuoyunda merak edilen konularla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, ‘Aile Hekimliği Sistemi ve değişen yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunarak "Sağlıkta ilk durak güçlü aile hekimleridir" dedi
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok'un basın toplantısında öne çıkan açıklamaları şöyle:
KUZEYKET VE MEHMET AKİF ERSOY MAHALLELERİNE YENİ AİLE HEKİMLİĞİ MÜJDESİ
"1'inci basamak sağlık sisteminin temel taşlarından olan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemli role sahipler. Bu noktada Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemelerle daha etkin ve işlevsel bir sistem kurulmaya çalışılıyor. İlimiz aile hekimliği sistemine yeni 2 birim daha ekleyerek ilimizde Kuzeykent ve Mehmet Akif Ersoy mahallelerinde de toplam 6 hekimin çalışacağı yeni aile sağlığı merkezleri için çalışmalarımız hızla devam ediyor.
"AİLE HEKİMLERİNİN NÜFUSLARI DÜŞÜRÜLDÜ VE HASTANELERDEN RANDEVU ALMA YETKİSİ VERİLECEK"
Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte Aile hekimlerimizin Nüfusları 4000’den 3500’ e düşürüldü. Bu sayede nüfus azaltılarak aynı zamanda izlem yelpazesi genişletilerek daha az kişiye daha kaliteli hizmet verilmesi planlanmaktadır. İlimizde de yeni aile hekimliği birimleri açılması ve nüfus düşürülmesi planlaması hızla devam etmektedir. Ayrıca Aile Hekimlerine verilecek olan hastanelerden randevu alma yetkisiyle Aile Hekimi hastasını değerlendirecek ve eğer ileri tetkik ve tedavi için üst basamağa sevk gerekirse kişi randevu almaya uğraşmadan aile hekimi tarafından randevusu alınıp üst basamaklarda işlemlerini rahatlıkla yapabilecekler.
KRONİK HASTALIK TAKİBİ- HYP (Hastalık Yönetim Platformu)
HYP obezite, tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalık takiplerinin ayrıca 65 yaş üzeri vatandaşlar için yaşlı sağlığı izlemlerinin yapılarak aile hekiminin hastalarını daha yakından takip etmesi ve kişilerin hastalığa yakalanmadan sağlıklarını korumalarını öğretmek, hasta olanların ise hastalıklarını kontrol altında tutmalarını sağlamak temel hedeftir.
AİLE HEKİMLERİNİN İLAÇ YAZMA YETKİSİ KISITLANDI MI?
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkisi kısıtlanmadı. Ancak Akılcı İlaç Kullanımı dediğimiz bir terim var. Burada anlatılmak istenen şudur, her türlü ilaç hekim tarafından gerekli görüldüğü sürece uygun doz ve sürede kullanılmalıdır. Çünkü yanlış ve gereksiz kullanımlar insan sağlığına olumsuz yönde zarar verebilirler. Özellikle antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı sonucunda Antibiyotik Direnci dediğimiz durum gelişmekte ve bu durum ilerleyen dönemlerde antibiyotiklerin işlevselliğini azaltmaktadır. Türkiye antibiyotik kullanımında dünya ortalamasının neredeyse 3 kat üzerinde seyretmektedir. Sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın da bu noktada üzerine düşen görevler vardır. Hekim kontrolü dışında ilaç kullanılmamalı ve ilaçların uygun görüldüğü süre içinde kullanılmasına özen gösterilmelidir.
"VATANDAŞA DÜŞEN GÖREVLER MEVCUT"
Vatandaşlarımızın 6 ayda en az bir kez aile hekimlerini ziyaret etmeleri, yaş aralıklarına uygun olan izlem ve taramalarını yaptırmaları erken teşhis ve tedavi için önem arz etmektedir. Aile hekimleri bireyin sağlığına bütünsel yaklaşacak donanım ve yetkiye sahiptir. Dolayısıyla bireyin ve toplumun sağlığında aile hekiminin yeri çok önemlidir. Vatandaşların aile hekimi yönlendirmesiyle sağlıkta yol almaları en doğru yaklaşımdır. Birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda aile hekimlerinin rolünün büyüklüğüne önemine vurgu yaptı. Vatandaşlarımızı aile hekimlerine sadece hasta olduklarında değil, izlem ve taramalarını yaptırmak için de bekliyoruz."