Kastamonu, Bartın, Zonguldak ve Karabük hangi risk grubunda yer alıyor?

Türkiye'deki Deprem Riski Durumu

Türkiye, deprem kuşağında yer alması nedeniyle sürekli olarak sarsıntılara maruz kalmaktadır. Ülkede, genel olarak Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattı bulunmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı ve İlleri

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nde başlar ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona erer. Bu hat, Hatay'dan başlayarak Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı ve İlleri

AFAD'dan alınan bilgilere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplamda 24 ilin doğrudan kent merkezinden geçmektedir. Bu iller arasında İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya gibi önemli yerleşim alanları yer almaktadır.

Batı Anadolu Fay Hattı ve İlleri

Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan Batı Anadolu Fay Hattı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta, Akşehir gibi şehirleri içine almaktadır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarları ve Sultan Dağları'nın kuzey etekleri de bu faylarla ilişkilidir.

Risk Gruplarına Göre İllere Ayrılan Harita:

Birinci Derece Riskli Bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

En Az Riskli Bölgeler

Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman.

İlçelere Göre Risk Durumu

Türkiye MTA Diri Fay Haritası'na göre bazı ilçeler de öne çıkmaktadır. Örneğin:

Adıyaman: Gölbaşı

Afyon: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı

Kartalkaya’daki yangın akıllara Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’ni getirdi! Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi güvenli mi? Kartalkaya’daki yangın akıllara Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’ni getirdi! Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi güvenli mi?

Ankara: Şereflikoçhisar

Antalya: Demre

Aydın: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

Dikkat Edilmesi Gereken Alanlar

Türkiye genelindeki fay hatları ve deprem riski, yerel yönetimler ve vatandaşlar tarafından dikkate alınmalıdır. Deprem bilinci oluşturarak, yapılaşma standartlarını yükseltmek ve afetlere hazırlıklı olmak, ülkenin deprem riskiyle daha etkili bir şekilde başa çıkmasına katkı sağlayabilir. Unutmayalım ki, doğru bilgi ve önlemlerle depremlere karşı daha güvenli bir gelecek inşa edebiliriz.

We Are Pro Reproductive Rights. (36) Min (1)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU