Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde “Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı” açıldı.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde kurulan “Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı”nın açılışı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Türk Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen'in katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü çerçevesinde başlattığı "Yüzüncü Yıl Kitaplığı Projesi", Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde yerini aldı. Toplamda bin 161 kitaptan oluşan Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı, akademisyenler, öğrenciler ve araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde gerçekleşen törene, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Açılış töreninde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, insanoğlunun bilgi ihtiyacının karşılandığı kütüphanelerin, içinde birçok değeri bulunduran kuşaktan kuşağa aktarılabilen yaşayan bir bilgi kaynağı ve insanlığın ortak hafızası olduğunu ifade etti.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde 71 bin 535 basılı kitap, 871 güncel dergi, 358 bin 725 e-kitap olduğunu söyleyen Rektör Topal, yıllık 310 bin kişinin kütüphaneden faydalandığını da belirtti.
Her yıl kütüphane koleksiyonunu zenginleştirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini bildiren Rektör Topal, Türk Tarih Kurumu tarafından kütüphaneye verilen bin 161 kitabın akademisyenlere, öğrencilere ve araştırmacılara büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, Türk Tarih Kurumu Başkanı Özgen’e teşekkür etti.
Medeniyet kütüphaneler ile kurulur
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ise Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde Türkiye genelindeki birçok üniversitede tarih, edebiyat ve felsefe alanlarında Türkiye'nin 100 yıllık birikimini ortaya koymak üzere çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Konuşmasının devamında kütüphanelerin önemine değinen Prof. Dr. Özgen, ülkelerin kalkınmaları için bilime, bilim adamlarına ve kütüphanelere önem verilmesi gerektiğinin vurguladı.
Prof. Dr. Özgen, ülkelerin toplumların bilime, bilim insanına, sanata ve kütüphaneye önem verdiklerinde kalkındığını ve bu unsurlardan uzaklaştığında refah seviyesinin düştüğünü ekonomik ve sosyal problemler yaşadığının altını çizdi.
Hayata geçirilen “Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı” projesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Özgen, “Cumhuriyet’imizin 100. Yılı’na bir hatıra olmak üzere Türkiye'deki tüm üniversitelerimizin kütüphanelerinde kurum yayınlarımızdan oluşan bir Türk Tarih Kurumu Yüzüncü Yıl Kitaplığı açma projesi başlattık. Malumunuz sosyal bilimler bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Aslında sosyal bilimler alanında gerekli girişimi sağlamadığımız müddetçe ekonomik bağımsızlığımız, kültürel bağımsızlığımız, siyasi bağımsızlığımızı muhafaza etme noktasında ciddi sıkıntılarla, karşılaşıyoruz. Belki sayı az gibi gelebilir ama biz burada bir farkındalık oluşturmak, tarihe ve 100'üncü yıla dikkati çekmek amacıyla böyle bir proje başlattık. Bu projeye ev sahipliği için Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a ve sizlere çok teşekkür ediyorum. Projenin gençlerimizin yetişmesinde, gençlerimizin geleceğe hazırlanmasında bir katkıda bulunmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Tören, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen'e Rektör Topal tarafından teşekkür belgesinin takdim edilmesi ve kurdele kesimiyle sona erdi.