Ülkemizin verimli topraklarında emekçiler tarafından yetiştirilen çok kıymetli ve bir o kadarda değerli bir ürün Şeker Pancarı…
Kastamonu’da ise 1957 yılında rahmetli Adnan Menderes tarafından temeli atılan Şeker Fabrikası 1963 yılında resmen üretime bin 200 ton kapasite ile başlamıştır. Bu tarihten itibaren de memleketimizde pancar ekimi yapılmaktadır.
Her geçen yıl Kastamonu ve çevresinde hem pancar üretimi artmış hem de fabrikada şeker üretimi aynı oranda artırılarak bölge çiftçisine ve ülkemize katma değer sağlamaya başlamıştır.
Kısaca bu verimli topraklarda 1960’lı yıllardan beri pancar üretimi yapılmaktadır. Kastamonu Şeker Fabrikası Taşköprü yoluna kurulmuştur, çünkü hammaddesinin (Pancar) büyük bir çoğunluğu Taşköprü, Germeç ve fabrika çevresindeki çiftçiler tarafından karşılanmaktadır.
Pancar üreten çiftçi sayısı arttıkça Kastamonu’daki üreticiler Pancar Kooperatifi’ni 1963 yılında kurarak örgütlenirler.
Evet sevgili okurlar size kısaca Kastamonu’daki pancar üretim tarihini devamında fabrika ve son olarak da Pancar Kooperatifi’nin tarihçesini özet geçtim.
Çiftçimiz pancarı üretiyor, fabrikada işliyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor burada sıkıntı yok. Lakin çiftçinin üye olduğu Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde son zamanlarda sorunların yaşandığı hiç hoş olmayan kokuların gelmeye başladığı bir dönem yaşıyoruz.
Nasıl yeni…
2021 yılında Gazi Stadında tarihinin en kalabalık olağan genel kurulunu yapan Kastamonu Pancar Kooperatifi Burhan Tuzsuz başkanlığındaki yönetimi çok az bir farkla ikinci defa göreve getirdi. Bu seçimlerde hile yapıldığı ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle hukuka bile taşınmıştı o zaman.
Ancak seçimle göreve gelen Burhan Tuzsuz başkanlığındaki yönetim, kooperatifi tam 3.5 yıldır yönetiyor.
Normal şartlarda kooperatifin olağan genel kurulu 2025 yılının temmuz ayında yapılması gerekirken birden bire Burhan Tuzsuz ve beraberindeki iki yönetim kurulunun imza yetkileri ellerinden alındı! Bağımsız denetçileri tarafından kooperatif olağanüstü kongre kararı alınarak bu karda kışta üyeler toplantıya çağrıldı.
Hani Anadolu’da klişe bir söz vardır; ‘Düğün değil bayram değil eniştem beni neden öptü…’
Burada acayip bir durum var…
Biraz araştırdık burada neler oluyor diye…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müfettişlerinin incelemelerinde başkan Burhan Tuzsuz ve beraberindeki iki yönetim kurulu üyesinin son 4 yıl içinde tüzüğe aykırı bir şekilde pancar ekimi yapmadığı tespit edilmiş! Kooperatifin bağımsız denetçileri de incelemelerinde Burhan Tuzsuz ve yönetim kurulunda yer alan iki kişinin tüzüğe uygunsuz bir şekilde yönetime seçildikleri için imza yetkileri ellerinden alındı ve olağanüstü kongre kararı alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı bu durumu öğrenince “Ya kayyum yada olağanüstü genel kurul” restini çektiğini öğrendik ve kooperatifin denetçileri de olağanüstü kongre kararı alarak işi temizlemeye çalışıyor.
Şimdi pancar ekimi yapan ve kooperatife üye olan tüm bölge çiftçisi şu soruları sormayacaklar mı?
- Pancar Kooperatifi’nin tüzüğüne göre yönetim kuruluna seçilebilmek için son 4 yılda bir fiil pancar ekimi yapması gerekiyor. Bu hem ana sözleşmede hem de tüzükte mevcut.
- Bu süreçte pancar ekimi yapmayan başkan Burhan Tuzsuz tüzüğe göre 2021 yılında aday olamazdı! Ama oldu ve seçildi!
- Şimdi yani 3.5 sene bağımsız denetçiler bunu fark etmedi ama bakanlık müfettişleri farkına vardı. Yazın yapılması gereken normal seçimleri 7 ay öne çekerek Olağanüstü Kongre kararı aldı.
- Peki Burhan Tuzsuz başkanın bu süreçte attığı imzalar ne olacak?
- Burhan Tuzsuz başkanın imzasıyla çekilen krediler, satışı yapılan gübre ve tarım aletleri ne olacak?
- Bakanlık müfettişleri ve denetçiler normal seçime 7 ay kala bu durumu fark etti ve Burhan Tuzsuz başkan ile birlikte yönetim kurulunun imza yetkisini bakanlık onaylı ellerinden aldı.
Yani şu anda Pancar Kooperatifini imza yetkisi olmayan kişiler yönetiyorlar! İlginç değil mi?
Peki ilginç olan başka ne var. Burhan Tuzsuz önceki gün yaptığı bir açıklama ile Ocak ayında yapılacak olan olağanüstü kongrede yeniden aday olduğunu açıkladı.
- Nasıl yani?
Evet evet aynen durum vaziyet böyle…
Şaka gibi!
Sen 3.5 yıldır yetkisiz bir şekilde pancar ekimi yapmadan yani tüzüğü çiğniyorsun! Şimdi yeniden ben pancar ekeceğim taahhüdünde bulunarak yeniden adayım diye açıklama yapıyorsun…
Üstelik göreve geldiği Gazi Stadındaki tarihi seçimli genel kurul mahkemeye taşınmışken!
Ya kardeşim madem başkanlığa oynuyorsun tüzüğü iyice oku ve onun gerekleri gibi hareket et.
Ne olacak şimdi?
Ayıkla pirincin taşını.
- Hemşehrimiz olan Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’yı sıkıntıya sokuyorsunuz!
- Bağımsız denetçileri sıkıntıya sokuyorsunuz ve üstelik 3.5 yıldır müdahale olmadığı için onları da zan altına atıyorsunuz.
- Yanınızda tuttuğunuz yerel siyasileri inanılmaz derecede itibar kaybına zorluyorsunuz!
- Her şeyi bir tarafa bıraktık elleri nasırlaşmış emekçi çiftçilerin hakkını ne yapacaksınız?
- Yarın bir gün bir ‘kooperatif üyesinin 3.5 yıldır bunlar yetkisiz bir şekilde tüzüğe aykırı bir şekilde yönettiler, hak edişler aldılar, yakın çevrelerine düşük faizden krediler verdiler. Tarım aletlerini düşük faizden devletin pancar üreticisine verdiği imkanları yetkisiz bir şekilde kullandırdılar’ diye bir dava açarsa ne yapacaksınız?
- İşte bunun için makalemin başlığını Pancar Kooperatifi’nde OHAL olarak attım.
Daha bunlar kooperatife yakın kaynakların dışarıya sızdırdıkları… Peki bir de içeriden sızmayan daha kim bilir neler var!
Bana göre müfettişler ve bağımsız denetçiler görevlerini yapmakta gecikmişler!
Madem müfettişler ve bağımsız denetçiler Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyu getirdiler “Ya kayyum yada olağanüstü” genel kurul restini çektiler.
Peki Neden Kayyum ataması olmadı o zaman?
Burhan Tuzsuz başkanın imza yetkisi olmadan olağanüstü seçime gidilmesi ile kayyumun kooperatifi seçime getirmesi aynı şey midir?
Burada bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kooperatife kayyum atanmayarak Burhan Tuzsuz başkana ve yönetimine jest yapılmıştır. Şayet buraya kayyum atandıktan sonra normal genel kurula gidilseydi buradaki tüm kirli çamaşırlar ortaya çıkartılabilirdi.
Kastamonu yerel basını bu konuları haber yapabilirdi ve yaptı lakin benim dışımda kimse bu kadar açık bir şekilde dönen dolapları yazamazdı çünkü;
Gençlik yıllarımızda hasbelkader pancar ekmişliğimiz ve kooperatif üyeliğimiz de vardır. Üstelik halen babam ve kardeşim bir fiil pancar ekimi yapmaktadır. Yani bu kooperatifte hakkımız vardır.
Hakkımız olduğu içinde bu makaleyi yazmak benim hakkım diye düşünüyorum… Öyle değil mi?
Yaklaşık 18 bin aktif ve 84 bin üyesi ile Kastamonu’nun en büyük STK’sı konumundaki Pancar Kooperatifi ile ilgili takibimi sürdüreceğim. Yani gözümüz kulağımız burada olacak…
GÜNÜN SÖZÜ
“Zulmü alkışlayamam,
zalimi asla sevemem,
gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem”
(M.Akif Ersoy)
İLGİLİ HABER