“Değerli bir bürokrat büyüğümüz soruyor, İzzet Bey sokakta, çarşı, pazarda vatandaşımız neleri konuşuyor” diye.
Bende sokağın gündemi ekonomik kriz, yeni açılım süreci ve yerelin diğer gündemi Pancar Kooperatifi’nin olağanüstü seçimli genel kurulu, birde aile hekimlerinin grevi olduğunu söyledim ve uzun bir süre memleketi konuştuk…
- Bugün sizlere kırsalda, köyde kasabalarımızda yaşayan vatandaşlarımızın gündemini aktaracağım.
Pazartesi günü ise “Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye” başlıklı yurt dışındaki gazeteci dostlarımın dünyaya ve Türkiye’ye bakışını aktarmaya çalışacağım.
BEYTÜLMAL
Kelime anlamı “mal evi” olan beytülmâl bir terim olarak devlete ait malların muhafaza edildiği fizikî mekânı ifade ettiği gibi devlete ait taşınır taşınmaz. Devlet malında da bu topraklarda yaşayan herkesin hakkı olduğu gibi tüyü bitmemiş yetimlerinde hakkı vardır.
Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı sadece devlet malında değildir, vakıf mallarında vede çok ortaklı şirketler ve kooperatiflerde de vardır…
Peki son zamanlarda bu değerlere kaç kişi hassasiyet gösteriyor?
Lafı fazla uzatmadan konumuza gelelim…
Halkımızın gündemi tabi ki ekonomik sıkıntılar.
Asgari ücret, emeklinin durumu ve çiftçimizin durumu gündemde. İnsanlarımız sokakta caddede, ev sohbetlerinde bu konuları konuşuyorlar.
Bizimde gündemimiz tabi ki ekonomi…
Lakin son zamanlarda o kadar çok büyük haksızlıklar, adaletsizlikler oluyor ki;
Şaşırmamak elde değil.
Memlekette bizde olmasak halkımızı güzellemelerle çok iyi uyutuyorlar!
Geçtiğimiz günlerde yerel basında bir haber… Pancar Kooperatifi olağanüstü genel kurula gidiyor!
Ne yani bu olağanüstü durumu sorgulamayalım! Öyle mi?
Neler oluyor neler bitiyor diye zaten uzun zamandır takibimizde olan Kastamonu’nun en büyük Sivil Toplum Örgütü Pancar Kooperatifi’yle ilgili geçen hafta “Pancar Koop.’da OHAL” başlıklı bir makale kaleme aldım…
Bizim bu makaleden sonra bazı çevreler rahatsız oldu!
Biz bu güne kadar doğrunun ve haklının yanında durmaya özen gösterdik bundan sonrada bu duruşumuzu bozmadan devam edeceğiz.
Çünkü çamur içinde kara kışın ortasında tarlasından pancar çıkartmaktan elleri nasırlaşmış cefakar Haticelerin, Şerifelerin, Fatmaların hakkı vardı bu kooperatifte…
Bizim için devlet malı neyse 84 bin kişinin ortağı olduğu bu kooperatifte O’dur.
Yani devlet malı, vakıf malı ve kooperatif malları BEYTÜLMAL’dır.
Pancar Kooperatifi Başkanı Sayın Burhan Tuzsuz ve yakınındakiler bizim makalemizden sonra bir basın açıklaması yaptılar.
Ne dediler; ‘Meyve veren ağaç taşlanır!” hakkımızda algı yapılıyor… Seçimden sonra bu algıyı yapanlarla yada bu makaleyi yazan gazeteci ile adalet önünde hesaplaşacağız! Gibi söylemlerle güya aba altından sopa gösterdiğine arkadaşlarımız şahit olmuştur… Sağ olsun onlarda bize ilettiler.
Önceki makalemde yazmıştım. Ben Pancar Kooperatifi’nin üyesiyim, gençlik yıllarımda pancar ekmişliğim bile vardır ve halende kardeşim ve babam pancar ekimi yapıyor diye anlatmıştım.
Burhan Tuzsuz başkanı tanımam hayatta hiç karşı karşıya oturmuşluğumuzda yoktur. Yönetimin de sadece bir kişiyi tanırım onun dışındakileri hiç tanımam.
Çamurun içinde pancar çıkartan Hatice neneler, bin bir zorlukla traktörü ile o pancarı fabrikaya teslim edebilmek için bu karda kışta şeker fabrikası önünde saatlerce günlerce sıra bekleyen Mehmetler ve Ahmetler adına Pancar Kooperatifinin olağanüstü genel kurulunu sorguluyor ve bu cefakar insanlar adına soruyorum…
Bu soruların cevabı makul ve mantık çerçevesinde ve bizi ikna edecek şekilde alınmadan, kırılmadan açıklanmalıdır…
Sayın Burhan Tuzsuz başkan ve yönetimi ocak ayındaki olağanüstü genel kurulda bu soruların cevabını vermeden nasıl aday olabilir?
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Eli nasırlı cefakar emekçi çiftçilerimiz adına şimdi soruyoruz…
1- Burhan Başkan; Tıpkı devlet memurları gibi kooperatif başkanları da kendisinin ve birinci derecede yakınları adına görev öncesi ve görevde kaldıkları süre içinde mal beyanında bulunmak zorundadırlar! Önceki ve şimdiki mal varlığınızı açıklar mısınız?
2- 1999 yılında kooperatifin parasıyla alınan Kayseri Şeker Fabrikası’nın yüzde 4’lük hissesini sattığınız doğru mudur?
- Şayet bu doğru ise kaç paraya sattınız?
- Bu satış için kaç ortağın katıldığı olağanüstü genel kurul yaptınız?
3- Bundan 7-8 ay önce 7 milyon küsura Reis Gıda tarafından Taşköprü’nün Ağcıkişi Mahallesi’nde bir iş insanına satılan eski pratik sanat okulu arazisini kooperatif olarak kaç paraya satın aldınız?
- Kooperatife yakın çevrelerce 40/50 milyon rakamları konuşuluyor bu doğrumu?
- Bu arsanın değer tespitini kim yaptı?
- Aradaki fark ne oldu?
- Bu arsa alımı için kaç ortağın katıldığı genel kurul yapıldı?
4- Kastamonu Sanayi Sitesinin bilinen esnaflarından birinin Elyakut Köyü’ndeki hayvan çiftliği iki yıldır satılmak isteniyor.
(yerel gazetelerde ilanı da çıktı) bir türlü 17 milyona alıcı bulamadığı halde; sizin kooperatif olarak 45 milyon kusura aldığınız konuşuluyor… Bu doğrumu?
- Bu çiftliğin değer tespitini kim yaptı ve aradaki fark ne oldu?
(Bunun için genel kuruldan yetki alırken yine olağanüstü çağrımı yaptınız ve bu toplantıya kaç ortak katıldı?
5- Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TKDK tarafından çiftlik kurmak isteyen her çiftçiye yüzde 60/70 hibe destekleri verilirken bu desteklerden faydalanmak varken neden kooperatifin parasını Elyakut Köyü’ndeki çiftliğe bağladınız?
6- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müfettişlerinin yıllık denetimlerinde tespit edilen tüzüğe aykırılığı ortadan kaldırmak için mi yeniden pancar ekeceğim taahhüdünde bulundunuz?
- Yada yeniden başkan olabilmek için mi?
7- Kooperatif ortaklarını bu karda kışta olağanüstü kongreye yönetim kurulumu götürüyor yoksa bakanlık görüşü ile denetim kurulumu götürüyor? Yoksa sizin telkinleriniz ile mi olağanüstü genel kurul kararı alındı?
8- Son olarak; Yasal olan her şey sizce helal midir…?
Şimdilik bu sekiz sorunun cevabını verirseniz seviniriz.
Dersinize iyi çalışınız vereceğiniz cevaba göre ilerleyen günlerde daha başka sorularımızda olacaktır?
Bu 8 soruya 84 bin kooperatif ortağı adına ve de en önemlisi kamuoyu adına, net ve belgeli cevap istiyoruz…
GÜNÜN SÖZÜ
“Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır…” (Hz. Muhammed)