Ramazan denildiği zaman ilk akla gelen yiyecek hiç şüphesiz pide’dir.Öyle ki ekmek fırınlarının önündeki uzun kuyrukları gördüğümüzde ,ortalığa yayılan mis gibi pişmiş pidenin...

Ramazan denildiği zaman ilk akla gelen yiyecek hiç şüphesiz pide’dir.Öyle ki ekmek fırınlarının önündeki uzun kuyrukları gördüğümüzde ,ortalığa yayılan mis gibi pişmiş pidenin ve ekşi mayanın kokusunu aldığımız zaman mübarek ramazanın geldiğini bir kere daha anlarız.
Ramazanın baş rol oyuncusu da diyebiliriz.
Hep başa güreşir.
Ekmek benzeri olan pide günlük yaşam içinde diğer zamanlarda da çıkar ama oruç ağız ramazanda onu kokusu da tadı da bir başka olur tarif edilemez,başka yerde bulamazsınız.
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan çok uzun yıllardan beri günümüze kadar gelen bu gelenek kültürümüze özgü vazgeçilmez bir lezzettir.
Uzun yıllardan beri insanlarımızın oruçlu oruçlu iftara yakın bir zaman içinde özel pide yaptırmak uğruna fırınların,pidecilerin önünde sıraya girerek iftarlarını geç açmak pahasına sırada beklemelerinin keyfi hiç bir şeyde yoktur bulamazsınız.
Elbette keyfi olacak,pideleri yaptırmak için fırınlara giderken ellerimzde taze yumurta,çörek otu,susam,haşhaş gibi malzemeleri alır gözümüzün önünde pidelerimizin üzerine sürdürürdük.Bu da ayrı bir keyfdi.
Eh bundan sonra lezzet ve bereket ayı olan ramazanın olmazsa olmaz pidesi nihayet “hurundan”sıcak sıcak çıktığı zaman üzerine sürülen lezzetlerin ortaya saçtığı koku oruç ağıza insanı mest etmesin de ne yapsın? Afiyetler olsun .
Oruçlarınız kolay,Ramazan ayı hayırlara vesile olsun.