Necati Doğanç yazdı..

Tıp Bayramı, her mart ayının on dördü’nde kutlanan,Türkiye’de tıp doktorlarının hizmet sorunlarının tartışıldığı,bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

14 Mart 1827’de,II.Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.Okulun kuruluş günü olan 14 Mart ,”Tıp Bayramı”olarak kutlanmaktadır.

Bu ülke hiç kolay kazanılmadı. Her karışına gizli kalmış veya unutulmuş kahramanların kanı aktı. O kahramanlardan biri de Tıbbiyeli Hikmet  ve arkadaşlarıydı.

Sivas Kongresi günlerinde Mustafa Kemal Paşa’nın başını koyduğu yastık kılıfında yazılı şiir şöyledir.

Dünyanın makamıyla gururlanıp incitme insanı

Zamanın Süleyman’ı olsan bırakırsın sarayı

Bu dizeler,2 Eylül 1919’da Sivas’a gelen Mustafa Kemal Paşa’ya,altı gün sonra hayatında görmediği en sert çıkışı yapacak olan Tıbbiyeli Hikmet’in habercisi gibidir.

Amasya ve Erzurum’da mandacılık konusunda Musatafa Kemal’i ikna edemeyenler,Sivas’ta zafer kazanmaya kararlıdır. 8 Eylül akşamı,bu konuda hararetli tartışmalar yaşanırken,gür bir ses herkesin konuşmasını bastırır.

“Paşam! Üyesi bulunduğum tıbbıyeliler beni buraya istiklal davamızı başarmak yolundaki çalışmalara katılmak üzere gönderdiler .Mandayı kabul edemem.Eğer kabul edecek olanlar varsa,bunlar her kim olursa olsun,şiddetle red ve takbil ederiz.

Farz edelim ki manda fikrini siz kabul ederseniz,sizi de reddeder,Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil,vatan batırıcısı olarak adlandırır  ve telin ederiz.”

On sekiz  yaşındaki tıp öğrencisi Hikmet’in sözleridir odayı buz kesen!..

Manda yanlıları,tüyü bitmemiş birinin yaptığı böylesine cüretkar bir konuşmanın ellerini güçlendirdiğini sanırken,Mustafa Kemal’in sesi duyulur:”Evlat,müsterih ol.Gençlikle iftihar ediyorum.Biz azınlık kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz.Parolamız tekdir ve değişmez:Ya istiklal,ya ölüm!..

Tıbbiyeli Hikmet,Kongrenin ilk oturumunda tanışır Mustafa Kemal Paşa’yla,üstünde askeri tıbbiyeli üniforması vardır .”*(1)

Henüz bir öğrenciyken Kurtuluş Savaşında aldığı rol ve mandaya karşı tavizsiz duruşuyla Sivas Kongresindeki çıkışıyla, bugün bile yurtsever Türk hekimliğinin gururu olan tarihe iz bırakmış Tıbbiyeli Hikmet’in şahsında 14 Mart Tıp bayramını tüm sağlık çalışanları ve çalışma arkadaşları için:

 İnsanı yaşatmayı, insanın acısını azaltmayı ve insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal saygın ve onurlu mesleği büyük fedakarlıkla yerine getiren,

en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında özveriyle çalışan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın

 14 Mart Tıp Bayramı’nı içtenlikle kutlarım.

Sağlıkla kalın.

Kaynak:(1)Şiirli Yastık/Sunay Akın